82595 pasodintų medelių
MAKING THE WORLD GREENER TOGETHER
Daugiau informacijos
  • PIRMĄ KARTĄ PASAULYJE: ATGIJUSI SENOJO TESTAMENTO ISTORIJA APIE NOJAUS ARKĄ

    PIRMĄ KARTĄ PASAULYJE: ATGIJUSI SENOJO TESTAMENTO ISTORIJA APIE NOJAUS ARKĄ

     

    Pastato koncepcija ir eksploatavimas grindžiami „natūralaus šiluminio stabilizavimo“ idėja, pagal kurią pastatas funkcionuoja dėl energijos iš natūralių šaltinių, nenaudojant specialių mechanizmų ar įrangos.

    ????????????????????????????????????

    liko2 liko3

    Tradicinių tendencijų pasikeitimas

    Čekijos Respublikoje labai dideli gamybiniai ir sandėliavimo pastatai buvo statomi derlingose ir ariamose žemėse. LIKO–S specialistai apskaičiavo, kad per pastaruosius 20 m. visoje šalyje buvo panaudota daugiau kaip 90 000 hektarų (222 394 akrų) žemės. Atsižvelgiant į tai, kad per vieną dieną užstatoma daugiau kaip 10 ha (24 akrai), LIKO–S komanda apskaičiavo, kad kiekvienais metais prarandama daugiau kaip 58 milijonai kubinių metrų naudojimui tinkamo lietaus vandens.

    Ieškodami sprendimo šiai tendencijai pakeisti, LIKO–S specialistai stengiasi sukurti komercinį pastatą, kuris turėtų nulinį energijos balansą ir galimybę išvalyti nuotekas. Kuriant tokio pastato koncepciją, komanda kreipėsi pagalbos į žinomą Čekijos architektą, Liberecko Technikos universiteto Architektūros fakulteto dekaną Zdenek Franek.

     

    Funkcionuojančio pastato projektavimas

    Papildant natūralaus šiluminio stabilizavimo koncepciją, pagal kurią pastatas sukaupia saulės arba žemės energiją, pastatas taip suprojektuotas nepriklausomam vandens tiekimui ir nuotekų valymui. Specialūs nuotekų valymo įrenginiai augalų šaknų pagrindu ir užpelkėjusi vandenį sulaikančio ežero dalis leidžia pastatui vandenį naudoti efektyviau ir ekologiškai saugiai.

    Išorinė pastato apdaila, daugiausia pagaminta iš medienos, sustiprinta gamtiniais fasadais, užtikrinančiais įvairių augalų, žolės bei kitokios augmenijos augimą, – tokia koncepcija buvo panaudota projektuojant panašų LIKO–S pastatą – „Gyvąjį namą“.

    Būnat licencijuotu Icynene rangovu, įmonei LIKO–S statant pastato prototipą, buvo natūralu naudoti aukštų savybių Icynene izoliacinių putų gaminius. Buvo naudojamos vidutinio tankio Icynene ProSeal ir mažo tankio Icynene Classic putos.

     

    ??????????????????

    liko5Siekdami papildyti Žemės išteklius tuo, ką mes iš jos paimame, taip pat pasisėmę įkvėpimo iš istorijos apie Nojaus Arką, platintojo iš Čekijos Icynene LIKO–S specialistai pasinėrė į visiškoje harmonijoje su gamta bei aplinka esančio aukštųjų technologijų komercinio pastato projektavimą.

    Icynene ProSeal putos buvo purškiamos ant išorinių sienų ir išilgai pastato pamato konstrukcijai sustiprinti ir kaip hidroizoliacija nuo vandens iš šalia esančio vandens telkinio. Icynene Classic putų laidumas vandens garams palaiko dvipusį sienų konstrukcijos išdžiūvimą, o lanksti putų sudėtis užtikrina nelaidumą orui net po pastovių pastato konstrukcijų susitraukimo / išsiplėtimo ciklų.

    Dėl naudojamų plačių langų į pastato vidų gali patekti natūrali šviesa, sumažėja dirbtino apšvietimo poreikis. Akustinė ir klimato kameros taip pat buvo panaudotos konstrukcijoje, todėl ateityje Čekijos Respublikos teritorijoje galima bus kurti ir išbandyti purškiamų izoliacinių Icynene putų gaminius bei kitus statybos gaminius.

    Skatinantis mokymas, produkcijos kūrimas ir bandymai

    Nežiūrint į tai, kad pastato prototipui lemta tapti racionalumo ir ekologiškų konstrukcijų pavyzdžiu, LIKO–S tvirtina, kad pastato unikalumas – tai jo naudojimo ypatumai.

    Pastatas, suprojektuotas tolesnei purškiamų izoliacinių putų bei kitų statybos produktų europiniam sertifikavimui, kūrimui ir bandymams, toliau turės didelę reikšmę Čekijos ir Europos statybos pramonės pokyčiams.

    Į tarptautinę LIKO–S komandą bus pritraukiama jaunų, aktyviai tobulėjančių inžinierių, kuriems bus suteikta galimybė dalyvauti stambiausiuose projektuose, skatinančiuose jų profesionalumą ir asmeninį tobulėjimą.

    Sukūręs patikimą pamatą pokyčiams to, kaip mes suprantame pastatus, jų technines charakteristikas, funkcionavimo būdą, prototipas LIKO–NOE iš tikrųjų yra ryškus kūrybiškos, inovatyvios ir raštingos konstrukcijos pavyzdys.

Icynene Lietuva